Facebook

110 години Пещерска гимназия

Една усмихната голяма сграда
на хълма пещерски стои,
обгърнала с прегръдка блага
най- скъпото –децата ни.

Над нея бди духът на Климент
и на народа мъдростта,
че в нея заедно събират се
традицията с младостта.

Пещерската гимназия,нашето училище стана на 110 години.Грижливо подготвяна от ученици и учители, тази годишнина бе отбелязана с красив концерт, на който присъстваха Кмета на Пещера г-н Зайчев, г-жа Костадинова-народен представител ,заместник кмета и секретаря на общината, бившите директори г-жа Бойка Маринска и г-жа Пипина Кълвачева ,много бивши учители и възпитаници на училището.
Всичко започна с момчетата-рецитатори. Осем големи и четирима малки мъже разтопиха душите ни с прекрасни стихове, посветени на патрона на училището, писмеността и Родината.В гласовете им отекна радостта, че са синове на силен народ , гордостта, че са българи.
Официалната част започна с презентация за миналото и настоящето на училището,в която особен акцент бяха интервюта с бивши възпитаници -успели в своята област и уважавани от всички хора. Искреното,мило и въздействащо обръщение на директора на училището г-жа Мария Атанасова към всички бивши и настоящи възпитаници подчерта значението на СУ“Свети Климент Охридски“ за Пещера ,както и факта,че в дневниците му ще се намери име от всяко семейство в града,учило в него.Пожеланието да пребъде в годините споделяме и вярваме и ние.
Словото на Кмета на община Пещера-бивш възпитаник на Гимназията беше посветено на младите хора,които избират да учат в родния град, в любимото училище.Прекрасна картина бе подаръкът на общината за юбилея.
Множество поздравителни адреси, цветя и подаръци белязаха празника ни.
Истинският спектакъл започна с искрящите малки „Звездици“-славейчетата на Гимназията, които с чистите си гласчета очароваха публиката .След това дойде ред на драматизацията по Вазови творби.Един по един на сцената застанаха Рада Госпожина и Бойчо Огнянов, Кака Гинка и Кириак Стефчов.Изпитът в неделното училище не прилича много на днешната атмосфера в училище, но толкова добри бяха актъорите,че заплениха сърцата на всички.
Трудно можем да си представим празник без танцъорите от ансамбъл „Славейче“. Г-жа Баринска и възпитаниците и поднесоха букет от ритми, звуци и очарование и бяха аплодирани бурно от присъстващите.Пак с танц,но много различен- брейк се представиха и момчетата от „Електрик крю“ от Радилово.Щастливи сме ,че най-малкият, но най -очарователен член на групата-Влади учи в нашето училище.
И пак „Звездици“ и песен за училището ,вдигнала всички на крака и предизвикала сълзи в немалко учителски очи-сълзи на оценена грижа и благодарност.

Благодарности  трябва да отправим и към нашите спомоществователи, чието добротворство направи празника ни толкова красив!

 • Георги Симеонов
 • Биовет АД
 • Лазур и Ко ЕООД
 • Гидо ООД
 • Рядков 2008 ЕООД
 • ВП Брандс Интернешънъл АД
 • ЕТ "Мечта" – Методи Аврамов
 • Принт Дачев ЕООД
 • ЕТ "Алибаз" – Севгин Алибазова
 • ЕТ „Ерол Комер“
 • Димо Шопов

Многая лета,многая лета за Пещерската гимназия,за живото и сърце и нестихващ ентусиазъм на хората, посветили и живота си. На многая лета ,родно училище.Бъди благословено!

Училище вековно ,славно,
преминало през трудност и успех,
бъди во веки наша мяра
за бъднина и път напред .

110 години Пещерска гимназия - Изображение 1